Van de dagelijkse boodschappen tot speciaalzaken

Een mooi boek of de ochtendkrant? De perfecte (zonne)bril? Boodschappen voor de hele week of lekkere verse broodjes? Een nieuwe coupe of een make-up advies? In De Biezenkamp kan het allemaal.

Op 19 november 2016 werd het het nieuwe winkelplein onder grote belangstelling feestelijke geopend. Inmiddels openen steeds meer nieuwe winkels hun deuren. Van nieuwkomers als fietsenmaker Peters, MJ Bloem, Unilac Kaas en Domino's Pizza  tot 'oude vertrouwde' winkels in een nieuw jasje zoals keurslager Dennis Timmer (natuurlijk de zoon van Fred) en Indonesia Indah met heerlijke afhaalmaaltijden en hapjes. 

Weekmarkt
Sinds eind november 2016 staat de drukbezochte wekelijkse markt op het nieuwe winkelplein; het hart van De Biezenkamp. 
 

Van kerststal tot Koningsdag
De actieve winkeliersvereniging organiseert regelmatig verrassende evenementen. Rond de feestdagen, maar ook op andere momenten zorgt dit voor extra gezelligheid in De Biezenkamp.

Heerlijk rondstruinen langs schappen met boeken en cadeauartikelen

Na jarenlang in diverse bedrijven als bedrijfsleider en inkoper gewerkt te hebben, kwam Tim van Voorst door de crisis op straat te staan. Bij de pakken neerzitten deed hij niet. Hij vatte de koe bij de horens en vervulde een lang gekoesterde droom: een eigen zaak. Samen met zijn vrouw Francis opende hij The Read Shop in de Biezenkamp.

Benieuwd naar zijn verhaal bezoek ik de winkel. Wat een feest om binnen te komen. Ik zie schappen vol boeken en nog zo veel meer. Tijdschriften (echt heel veel), cadeauartikelen, tabak en er is een klein hoekje met allerlei hobbyspullen. Wie een leuk cadeau zoekt of zichzelf wil verwennen, doet er goed aan om even binnen te lopen. 

Het grootste Post NL-agentschap
Terwijl ik met Francis sta te praten zie allemaal mensen naar achteren lopen. “Waar gaan die allemaal naar toe?”, vraag ik. “Naar hun postbus. We zijn een ook Post NL-agentschap. De grootste en uitgebreidste in Leusden!”, licht de vrolijke dame toe. Tim komt binnen en we nemen plaats in zijn kantoor. Daar vertelt hij dat hij niet alleen ondernemer is, maar ook voorzitter van de winkeliersvereniging. 

Levendigheid creëren
“Als nieuwe ondernemer zag ik allerlei kansen om het winkelcentrum meer op de kaart te zetten. Dus liet ik van me horen en dat bleef niet onopgemerkt. Mij werd gevraagd om in het bestuur plaats te nemen en vanuit die rol blies ik de ‘Kleedjesmarkt’ nieuw leven in. Het was zomer en een groot succes. We gaan het zeker weer doen dit jaar. En nog veel meer. Ik heb ook geregeld dat de Oranje Vereniging de braderie over de Hamerveldseweg door laat lopen tot de Biezenkamp. Ik vind dit soort dingen heel belangrijk voor de levendigheid in het winkelcentrum én waardevol voor de mensen die eromheen wonen.”

De toekomst van de Biezenkamp
Tim vindt het jammer dat het winkelcentrum nog niet af is, maar hij ziet de toekomst positief in. “Ik hoop dat meer ondernemers een kans zien om hier iets moois van te maken. Met de komst van restaurant ‘Plan B’ en ‘Eten bij Dirk’ is een mooie start gemaakt. Nu nog meer variatie in winkels en ik ben een tevreden mens.”

Het lekkerste brood haalt u om de hoek

Af is het winkelcentrum De Biezenkamp nog niet. Toch kunt u hier uitstekend terecht voor de dagelijkse boodschappen en net dat beetje meer. Het winkelcentrum kent een aantal vertrouwde speciaalzaken. Frans Mekking Brood & Gebak is er daar één van. Het familiebedrijf zit al meer dan 20 jaar in de Biezenkamp. Met de metamorfose van het winkelcentrum heeft de bakker een nieuw pand betrokken. Vandaag ga ik langs bij Alinda Mekking.

De winkel is nog niet open en brood en gebak moeten nog binnenkomen, toch is al heel goed zichtbaar wat een mooie zaak dit is. Modern, overzichtelijk en sfeervol. Alinda maakt thee en we gaan er even voor zitten. Enthousiast begint de mede-eigenaresse te vertellen.

Alles fris en nieuw
“Ruim 5 jaar geleden was er brand in één van de bakkerijen. Verschrikkelijk. Gelukkig was de schade alleen materieel. Dit was voor ons wel reden om de boel eens grondig onder handen te nemen. Er kwam een nieuw logo en een moderne look and feel. Alle winkels werden verbouwd en daar genieten wij én de bezoekers van de winkels nu dagelijks van.”

Familiebedrijf met een warm hart
“We zijn echt een familiebedrijf. Mijn vader bakt het brood, ik regel alles in de drie winkels die we hebben en mijn moeder helpt met allerlei hand-en- spandiensten. De bakkers die bij ons werken, horen ook bij de vaste kern en datzelfde geldt voor een aantal verkoopmedewerkers. Voor de Biezenkamp is Klazien het gezicht van de winkel. Met elkaar vormen we een hecht team dat staat voor ambachtelijke kwaliteit en authentieke service.”

Alle soorten brood!

Opvallend is het assortiment. Alinda vertelt dat er op zaterdag gemiddeld wel 65 verschillende broden te koop zijn. “We hebben een vast assortiment en daarbij gaan we mee met de trends.

Hierdoor bieden we echt voor elk wat wils. Van een ouderwets volkorenbrood tot speltbroden en zuurdesembrood. Ook verkopen we gebak, bonbons en kunnen we op bestelling taarten maken.

Mekking staat bekend om onze ‘ouderwetse’ producten, zoals amandelkrullen, zoete krakelingen en chocoladebatons.”

Met een zakje croissants verlaat ik de winkel. Alinda moet aan het werk. Wat een mooi, positief mens. En inmiddels kan ik uit ervaring spreken: je proeft echt dat het brood met liefde wordt gemaakt!